Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Κώστας Κατσαρός: Ο διάλογος κατόπιν εορτής γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. Δεν έχει νόημα η συμμετοχή μας



Συνάδελφοι,

Η Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, κλήθηκε την περασμένη Παρασκευή (10 - 6 - 2016) σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Εκπαίδευσης με την παρουσία της αν. Υπουργού Παιδείας κ. Σίας Αναγνωστοπούλου. Η αν. Υπουργός, βρέθηκε στην πόλη της Πάτρας στο πλαίσιο της νέας Πανελλαδικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Γυρίζουμε Σελίδα». Στη σύσκεψη είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλες οι ΕΛΜΕ της Δυτικής Ελλάδας, οι σύλλογοι διδασκόντων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Γονέων της Πάτρας.

Από τις ΕΛΜΕ της περιοχής μας, παραβρέθηκαν η Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και η Α ΕΛΜΕ Αχαΐας. Ορισμένες από τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ είχαν εκ των προτέρων ανακοινώσει ότι δεν θα παραβρεθούν ενώ άλλες απλά… δεν προσήλθαν.

Η απόφαση της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας ήταν (κατά πλειοψηφία, μειοψήφησε το ΠΑΜΕ) να παραβρεθούμε και να επιδώσουμε ανακοίνωση καταγγελίας του προσχηματικού, όπως εξελίχθηκε με υπαιτιότητα της πολιτικής ηγεσίας, διαλόγου του κλάδου με το Υπουργείο.

Στην παρέμβασή μου προς την κ. Αναγνωστοπούλου μεταξύ άλλων τόνισα:
«η ΕΛΜΕ μας είχε συνειδητά στηρίξει το διάλογο Υπουργείου – κλάδου, είχαμε λάβει σχετική απόφαση που στηρίχτηκε στην αγωνία μας για ένα καλύτερο σχολείο. Συνειδητά προσήλθαμε και στη σημερινή συνάντηση σεβόμενοι το θεσμό που εκπροσωπείτε.

Είναι όμως κρίμα γιατί φάνηκε ότι μια αριστερή κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο με τον κλάδο, αν και ήταν πρωτοφανής η απόφαση συμμετοχής και έπρεπε να το είχε «εκμεταλλευθεί» θετικά, αφού το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν κλήθηκε ΠΟΤΕ σε διάλογο με τα επίσημα θεσμοθετημένα όργανα.

Με λύπη διαπιστώσαμε ότι σήμερα πρωί πρωί ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο Γυμνάσιο με μείωση 3 ωρών διδασκαλίας ανά τάξη και αναμόρφωση των προγραμμάτων που συγκεκριμενοποιήθηκαν, ενώ έχει ανακοινωθεί η κατάργηση των 3 ωρών για την προετοιμασία των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής. Αυτό κ. Υπουργέ σημαίνει ότι απολύετε μέσω της μείωσης των ωρών διδασκαλίας πάνω από 3000 εκπαιδευτικούς, σύμφωνα και με μελέτες της ΟΛΜΕ, και αυτό θέλετε να περάσει ατουφέκιστα την ώρα που για τις διαθεσιμότητες 2100 εκπαιδευτικών που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ο κλάδος δικαίως είχε ξεσηκωθεί. Και φυσικά αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αποφάσεις σας για το Λύκειο.

Για όλα τα θέματα που μας αφορούν έχετε πλήρη εικόνα αφού οι θέσεις του κλάδου είναι γνωστές σε όλους. Ο διμερής και κατόπιν εορτής διάλογος μεταξύ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας ή οποιασδήποτε άλλης ΕΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία, προφανώς και δεν θα μπορούσε να έχει απτά αποτελέσματα. Αν βλέπαμε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι, πραγματικά θα καθόμουν να μιλήσουμε μέχρι και το πρωί. Όμως, αποδεικνύεται ότι και η σημερινή συνάντηση γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και προφανώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε αυτή. Σας παραδίδω την ανακοίνωση της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και αποχωρώ».


Συνάδελφοι,

η παρουσία συναδέλφων στην Περιφερειακή Διεύθυνση ήταν πολύ μικρή, έτσι κι αλλιώς είχαν κληθεί μόνο οι πρόεδροι των ΔΣ, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν ενδοσχολικές εξετάσεις και ήταν δύσκολο να παραβρεθούν όσοι το επιθυμούσαν. Όλοι μας όμως δώσαμε το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία ότι οι αλλαγές που διαλύουν την εκπαίδευση δεν θα περάσουν αμαχητί.
Μερικά σημεία των παρεμβάσεων φαίνονται στο βίντεο του καναλιού PLP που κάλυψε δημοσιογραφικά τη συνάντηση: https://www.youtube.com/watch?v=PULrLOgGb_s

Κωνσταντίνος Κατσαρός

ΓΓ Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας


--------------------------------------------------------




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.